1ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Νομού Θεσσαλονίκης – Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης

1ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Νομού Θεσσαλονίκης

Ένα όνειρό, μια φιλοδοξία, ένα στοίχημα τόλμησαν να βάλουν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, ένα εξάμηνο πριν, εκεί κοντά στα Χριστούγεννα. Η πρόταση έγινε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, κο Τάτσιο Γεώργιο, για την πραγματοποίηση του 1ου Ανταμώματος Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Ν. Θεσσαλονίκης, με συνδιοργανωτή τον σύλλογό μας. Το εγχείρημα δύσκολο, καθώς έπρεπε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων του Νομού Θες/νίκης και να τους ενημερώσουμε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η βοήθεια του προέδρου της ΠΟΠΣΜ ήταν σημαντική, αφού μας έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, προκειμένου να σταλούν οι αιτήσεις στα χορευτικά.

Και το ταξίδι ξεκινάει αρχές Μαΐου, με την αποστολή των αιτήσεων, τα τηλέφωνα στους προέδρους και χοροδιδασκάλους και φυσικά το «στήσιμο» του προγράμματος, με τις περιοχές και τους χορούς που θα παρουσιάζονταν. Η ανταπόκριση, όλων όσων ήρθαμε σε επαφή, ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Οι φόρμες συμπληρώνονταν και αποστέλλονταν στον σύλλογο. Κάπως έτσι, ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 16.

Ο καιρός, που πέρασε γρήγορα, ήταν γεμάτος από αγωνία, λαχτάρα, προσμονή και πυρετώδεις προετοιμασίες, για να είναι όλα οργανωμένα την ημέρα της εκδήλωσης. Και η ημέρα του Ανταμώματος έφτασε, με το ημερολόγιο να δείχνει Σάββατο 24 του Ιούνη. Ο χώρος του Φράγματος Θέρμης, που είχε επιλεχθεί, καθαρίστηκε από τους χορευτές του συλλόγου, στρώθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα και στήθηκαν τα σκηνικά που ομόρφυναν την εξέδρα, με το όλο φυσικό τοπίο να προσδίδει την τελευταία πινελιά, στον καμβά που είχε δημιουργηθεί.

Η ώρα συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων με τους συνοδούς τους ορίστηκε στις 20:00. Έτσι, λίγο μετά τις 19:30, οι πρώτοι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, άρχισαν να καταφτάνουν. Οι συνοδοί (παιδιά του τμήματος Νέων του συλλόγου μας), αφού τοποθετούσαν τους χορευτές στα τραπέζια, που είχαν στρωθεί ειδικά γι’ αυτούς, εξηγούσαν τη διαδικασία που θα ακολουθήσει και τους πρόσφεραν κάτι δροσιστικό, για να ξεδιψάσουν.

Την έναρξη της βραδιάς έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ, δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρό μας, κο Κεφαλά Ανέστη και στη συνέχεια στον Δήμαρχο Θέρμης, κο Παπαδόπουλο Θεόδωρο. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η αρωγή του στην προσπάθειά μας αυτή ήταν πολύτιμη, καθώς μας βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο, παρέχοντάς μας τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο πρώτος χορός που στήθηκε ήταν ο Συρτός Μακεδονίας. Όλες οι χορευτικές ομάδες πιάστηκαν η μία δίπλα στην άλλη, χέρι με χέρι, δημιουργώντας έναν μεγάλο, ενωτικό κύκλο. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των ενοτήτων που είχαν οριστεί ως εξής: Ανθεμούντας, Άσσηρος, Δρυμός- Νεοχωρούδα, Πυλαία. Την εισήγηση της κάθε περιοχής έκανε ο κος Θεοδωράκης Νίκος, ο οποίος είχε τον ρόλο της παρουσίασης της βραδιάς. Κάθε σύλλογος σχημάτισε τον δικό του κύκλο και χόρεψε με διάθεση και κέφι, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κόσμου. Όταν ολοκληρώθηκαν και οι 4 χορευτικές ενότητες, ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο, με το κλαρίνο, το νταούλι, το λαούτο και την κορνέτα να δίνουν το ηχηρό στίγμα της Μακεδονίας.

Το 1ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Ν. Θεσσαλονίκης είναι γεγονός, με την προσπάθειά μας να στέφεται με επιτυχία. Τόσο οι χορευτές των συλλόγων όσο και ο κόσμος που παρευρέθηκε στήριξε την εκδήλωση και άνοιξε τον δρόμο για τη συνέχισή της και τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την καθιέρωση του Ανταμώματος.

Ευχαριστούμε όλους τους προέδρους, χοροδιδασκάλους και χορευτές των πολιτιστικών συλλόγων που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση κι έγιναν συμμέτοχοι στο 1ο Αντάμωμα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε στο Φράγμα, προκειμένου να γλεντήσει μαζί μας. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΜ, τον Δήμαρχο Θέρμης και όλους τους χορηγούς, που βοήθησαν στην υλοποίηση της βραδιάς. Ευχαριστούμε τους χορευτές κι εθελοντές του συλλόγου μας που συμμετείχαν στην προετοιμασία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι γεμίζουν με δύναμη και μεγαλύτερη όρεξη τα μέλη του συλλόγου, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και να προσφέρουν πάντα αξιόλογες εκδηλώσεις, καταθέτοντας με αγάπη την προσφορά τους.

Καλό Καλοκαίρι και Καλή Αντάμωση το Φθινόπωρο…

Πατήστε εδώ, για να δείτε το φωτογραφικό υλικό μέσα από το Gallery