Αυστρία 2017 – Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης

Αυστρία 2017

Μία ανεπανάληπτη εμπειρία ζήσαμε κι αυτή τη φορά τα μέλη του Συλλόγου που επισκεφτήκαμε το Graz της Αυστρίας, προσκεκλημένοι του Χορευτικού Ομίλου Graz.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου, Τρίτη μεσημέρι, από το Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, όπου φορτώσαμε στο λεωφορείο φορεσιές, βαλίτσες με ρούχα, αναμνηστικά, τα «καλούδια» μας για τον δρόμο και φυσικά… όνειρα και προσδοκίες! Στα πρόσωπα όλων ζωγραφισμένα χαμόγελα, λίγη αγωνία, ίσως κι ένας μικρός προβληματισμός για το πολύωρο ταξίδι, αλλά πάνω απ’ όλα θετική ενέργεια και καλή διάθεση!

Αφού διασχίσαμε τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, τελικά περάσαμε τα σύνορα της Αυστρίας και μετά από 23 ώρες ταξίδι, βρεθήκαμε στο Judendorf και την αγαπημένη Πανσιόν Lammer, που θα αποτελούσε το σπίτι μας για τις επόμενες μέρες. Τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Graz μας επιφύλασσαν θερμή υποδοχή. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, το καλωσόρισμα είχε και συνέχεια! Ένα μουσικό σχήμα με τοπικά όργανα μας περίμενε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διασκεδάσουμε και να μάθουμε τοπικούς Στυριακούς χορούς (Στυρία είναι το όνομα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν τόσο το Judendorf, όσο και το Graz). Φυσικά η βραδιά δε θα μπορούσε να κλείσει παρά μόνο με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια!

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη πλέον, επισκεφτήκαμε τη Βιέννη. Η μέρα πέρασε πολύ όμορφα και οι φωτογραφικές μηχανές δε σταματούσαν να απαθανατίζουν τις όμορφες εικόνες. Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να φύγουμε, όχι όμως και να επιστρέψουμε στην Πανσιόν. Ένας ακόμα φιλελληνικός Σύλλογος, ο Χορευτικός Όμιλος Σεντ Μαρνιέ, μας περίμενε για να γνωριστούμε, να μας δείξουν την αγάπη τους για τη χώρα και την παράδοσή μας, αλλά και να «κλέψουν» από εμάς βήματα και φιγούρες, όχι όμως και μεράκι, μιας και δεν τους έλειπε καθόλου!

Η Παρασκευή ξεκίνησε πολύ δυναμικά. Νωρίς το πρωί ήμασταν έτοιμοι και αναχωρήσαμε για το Graz. Εκεί, διασχίσαμε με πατινάδα κεντρικούς δρόμους, χορέψαμε σε πολυσύχναστες πλατείες και καταλήξαμε στη μεγάλη Πλατεία του Δημαρχείου, όπου παρουσιάσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα από τους χορούς που είχαμε ετοιμάσει. Η μέρα συνεχίστηκε με μια σύντομη ξενάγηση από τον Αντιδήμαρχο της πόλης και με επίσκεψη στο Ταλ (Thal), μια καταπληκτική περιοχή, με μια ίσως από τις πιο πρωτότυπες εκκλησίες του κόσμου, το μοναδικό μουσείο του Σβαρτσενέγκερ και μια φοβερή λίμνη που, σε συνδυασμό με το πράσινο της φύσης, ήταν ιδανική για τις λίγες στιγμές χαλάρωσης που διαθέταμε. Για τη συνέχεια, τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Graz μας ετοίμασαν μια ζεστή και συγκινητική βραδιά, σε έναν όμορφο και φιλόξενο κήπο, με κορυφαία τη στιγμή βράβευσης του πολυαγαπημένου μας κ. Γιώργου Ξανθούλη -μουσικού και όχι μόνο!!!!- για τη μακροχρόνια προσφορά του στην παράδοση και τον πολιτισμό.

Το πρωινό του Σαββάτου μας βρήκε να γνωρίζουμε τα μέσα συγκοινωνίας αλλά και την ιστορία των πιο σημαντικών σημείων του Graz, με ξεναγούς τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου. Μετά από ένα απολαυστικό Ελληνικό γεύμα επιστρέψαμε στην Πανσιόν να ετοιμαστούμε για τη μεγάλη βραδιά! Ξεκινήσαμε λοιπόν στις 18:30 με χορούς της Θεσσαλίας, με τις Καραγκούνες να τραβούν τα βλέμματα και τις φιγούρες στο Τσάμικο να προκαλούν επιφωνήματα θαυμασμού. Συνεχίσαμε με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που με τους ζωηρούς ρυθμούς της ανέβασε ακόμα περισσότερο το κέφι και στη συνέχεια με χορούς της Μακεδονίας, που ανέβασαν τη διάθεση στα ύψη! Τέλος, για πρώτη ίσως φορά, παρουσιάσαμε στην καθιερωμένη πια Ελληνική βραδιά της Πανσιόν, χορούς από την περιοχή της Πόλης. Ένας συνδυασμός χρωματιστών ενδυμάτων και όμορφων τραγουδιών που γλυκαίνουν την καρδιά όλων. Το γλέντι που ακολούθησε ήταν πολύ γεμάτο. Γεμάτο από παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Τελευταία μέρα η Κυριακή. Αφού χουζουρέψαμε λίγο παραπάνω, μεταφερθήκαμε σε μια πολύ όμορφη κωμόπολη, όπου στα πλαίσια ενός πολιτιστικού φεστιβάλ, παρουσιάσαμε την παράδοση του τόπου μας. Μια μικρή, αλλά ζεστή ομάδα ανθρώπων, Ελληνικής καταγωγής οι περισσότεροι, ήταν εκεί για να μας παρακολουθήσουν αλλά και να μιλήσουν μαζί μας, κλείνοντας έτσι με τον πιο όμορφο τρόπο τη σειρά των εμφανίσεών μας. Το βράδυ της Κυριακής μας βρήκε πίσω στην Πανσιόν, να κουβεντιάζουμε παρέα με τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου, τόσο για τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε από το ταξίδι, όσο και για τις επικείμενες διακοπές πίσω στην Ελλάδα. Στο τέλος, μας αφιέρωσαν κι ένα τραγούδι που έγραψαν για εμάς και την Ελληνοαυστριακή φιλία γεμίζοντάς μας, για άλλη μια φορά, με αναμνηστικά, αγκαλιές και φιλιά.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν αυτή που διαδραματίστηκε το πρωί της Δευτέρας. Η αυστριακή μας οικογένεια ήταν εκεί, μαζί μας, στις 7 το πρωί με τον ήλιο να μην έχει σηκωθεί ακόμα τελείως, για να μας ξεπροβοδίσει έτσι ακριβώς όπως μας υποδέχθηκε. Με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι που μας κάνουν να επισκεπτόμαστε για τρίτη φορά (οι προηγούμενες το 2004 και το 2009) τα μέρη τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η αιτία που πιθανόν θα επαναλάβουμε το ταξίδι και στο μέλλον. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ίσως μας κάνουν να αγαπάμε την πατρίδα μας λίγο περισσότερο. Αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας!

Πατήστε εδώ, για να δείτε το φωτογραφικό υλικό μέσα από το Gallery