Καθαρά Δευτέρα 2017 – Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης

Καθαρά Δευτέρα 2017

Καθαρά Δευτέρα… η πρώτη μέρα της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Μέρα όπου ο άνθρωπος καθαρίζεται ψυχικά και σωματικά και αρχίζει να προετοιμάζεται για την πιο σημαντική περίοδο της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα.

Αυτή η ημέρα έχει συνδυαστεί με την εξόρμηση στην εξοχή, με μικρές αποδράσεις μακριά από τα κέντρα των πόλεων και τη συνάντηση όλης της οικογένειας. Οι μικροί λόφοι, τα άλση και όλοι οι ανοιχτοί χώροι γεμίζουν από οικογένειες, φίλους, παρέες, οι οποίοι συναντιούνται για να γιορτάσουν την ημέρα αυτή. Ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμους χαρταετούς, που συμβολίζουν την ψυχική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου. Βλέμματα στραμμένα στον ουρανό, μικρά παιδιά που τρέχουν, σε μια διαρκή προσπάθεια για το πέταγμα του χαρταετού.

Με αφορμή τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 27 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης διοργάνωσε σε έναν από τους πιο ωραίους φυσικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, στο Φράγμα της Θέρμης, εορταστικές εκδηλώσεις. Με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών φορέων του Δήμου Θέρμης, μοιράστηκαν σε όλο τον κόσμο που βρισκόταν στο Φράγμα τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνα, φασολάδα, τουρσί, χαλβάς, κρασί).

Ο Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης αποδεχόμενος, όπως κάθε χρόνο, την πρόσκληση της Δ.Ε.Π.Π.ΑΘ, δε θα μπορούσε να μην προσφέρει τη βοήθειά του, για την επιτυχία της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου συνέδραμαν στο μοίρασμα των εδεσμάτων, ενώ το τμήμα Νέων «γέμισε» χορευτικά τον χώρο με την παρουσία του. Οι νέοι και οι νέες, ντυμένοι με φορεσιές Επισκοπής και Αριδαίας αντίστοιχα, παρουσίασαν χορούς από την περιοχή της Αριδαίας, καθώς και της ευρύτερης Μακεδονίας, όπως Ράικο, Τικφέσκινο, Πατρούνινο, Γκάιντα, Σύρε- Σύρε, Ζάραμο και Συρτό Μακεδονίας. Τα παιδιά με τον χορό τους πρόσφεραν κέφι και ζωντάνια, ενώ εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης και του Σωματείου Ποντίων «Παναγία Σουμελά». Στη συνέχεια, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, με τον κόσμο να χορεύει και να διασκεδάζει μέχρι το απόγευμα.

Καλή Σαρακοστή!!!

Πατήστε εδώ, για να δείτε το φωτογραφικό υλικό μέσα από το Gallery