Παιχνιδοχορέματα 2019 – Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης

Παιχνιδοχορέματα 2019

Στα παιδιά ο λόγος… γιατί τα παιδιά δε χρειάζονται πολλά για να είναι χαρούμενα. Δως τους χρώματα και σου ζωγραφίζουν έναν καινούριο κόσμο. Δως τους υλικά και δημιουργούν ολόκληρες πολιτείες. Αφιέρωσέ τους χρόνο και θα σου τον επιστρέψουν πολλαπλάσια.

Τα παιδιά ήταν η αφορμή, για να γεννηθεί μια ιδέα στο μυαλό των μελών του Δ.Σ. και του χοροδιδασκάλου, ώστε να δημιουργήσουν μια ημέρα αφιερωμένη σε αυτά. Η ιδέα αυτή ενέπνευσε το τμήμα Νέων κι έτσι προέκυψαν τα «Παιχνιδοχορέματα». Τι εστί «Παιχνιδοχορέματα» τώρα;

Αυτός, ο όχι και τόσο συνηθισμένος τίτλος, που συνδυάζει παιχνίδι και χορό, είναι μια γιορτή χαράς, γιορτή παιχνιδιού, γιορτή δημιουργίας και διασκέδασης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης

Το τμήμα Νέων, από την στιγμή που του ανατέθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκδήλωσης, ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων, όπου συζητούσαν για το πώς θα στηθεί η όλη ιδέα. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες εργασιών, ανάλογα με το κομμάτι που είχε αναλάβει ο καθένας, οι προετοιμασίες κύλησαν συντονισμένα και μεθοδικά, φτάνοντας έτσι στην Κυριακή.

Από νωρίς το πρωί, οι νέοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και άρχισαν να κουβαλούν ό, τι ήταν απαραίτητο και χρήσιμο, προκειμένου να στηθεί το σκηνικό. Οι ομάδες δραστηριοτήτων που υπήρχαν ήταν οι εξής:

  • Ζωγραφική (όπου τα παιδιά χρωμάτιζαν εικόνες με παραδοσιακές φορεσιές)
  • Face painting (εκεί είχαν τη δυνατότητα να στολίσουν τα προσωπάκια τους με χρώματα και glitter)
  • Παραδοσιακή γωνιά (εκεί είχαν τη δυνατότητα να δουν τις παραδοσιακές φορεσιές που διαθέτει ο Σύλλογος, με τις κατάλληλες επεξηγήσεις, αλλά και να ντυθούν με αυτές αν το επιθυμούσαν)
  • Παρασκευή Λουκουμάδων (οι νέοι ανέλαβαν να γλυκάνουν τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους, προσφέροντάς τους αυτό το γλυκό έδεσμα, φτιαγμένο από τα χεράκια τους)
  • Παιχνίδι (τα αγόρια του τμήματος ετοίμασαν διασκεδαστικά παιχνίδια για τα παιδιά, όπως τσουβαλοδρομίες, ένα παραδοσιακό παιχνίδι της Πολωνίας με ξύλα, που απαιτεί συντονισμό και συγχρονισμό κινήσεων και μουσικές καρέκλες)
  • Χορός (μικροί- μεγάλοι, συντελεστές και κοινό χόρεψαν μερικούς χορούς, πιασμένοι κυκλικά στη μέση της πλατείας)
  • Γραμματεία (μέλη του Δ.Σ. ενημέρωναν όσους ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα λειτουργίας του Συλλόγου και τις δραστηριότητές του.)

Ιδιαίτερα διασκεδαστική στιγμή ήταν, όταν κλήθηκαν χορευτές από τα τμήματα Ενηλίκων, να παίξουν κι αυτοί ένα παιχνίδι. Η διαδικασία περίπου γνωστή, αλλά ελαφρώς παραλλαγμένη. Έπρεπε, με κλειστά μάτια, να ντύσουν τον συμπαίκτη τους με την παραδοσιακή φορεσιά της Θέρμης. Κι εκεί το γέλιο ήταν άφθονο. Η γιορτή αναγκαστικά έληξε γύρω στις 2 το μεσημέρι, καθώς μετά ακολουθούσαν οι πρόβες των τμημάτων.

Η γεύση που μας άφησε η ημέρα αυτή ήταν κάτι παραπάνω από γλυκιά (και δεν ευθύνονταν μόνο οι λουκουμάδες γι’ αυτό). Η ανταπόκριση των μικρών μας φίλων ήταν ανέλπιστη και η χαρά που μας έδωσαν ήταν περισσότερη από αυτή που τους δώσαμε εμείς. Γιατί είναι πραγματικά χαρά μας να δημιουργούμε ευκαιρίες για τα μικρά παιδιά κι ελπίζουμε τα «Παιχνιδοχορέματα» να είναι μόνο η αρχή.

Πατήστε εδώ, για να δείτε το φωτογραφικό υλικό μέσα από το Gallery