Παρέλαση 25ης Μαρτίου – Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Ώρα Συνάντησης: 10 το πρωί
Τόπος Συνάντησης: Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, 2ος όροφος, Γραφείο Συλλόγου
Άτομα: 42
Σκοπός: Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Σε αυτόν, τον σχεδόν τηλεγραφικό τρόπο, περικλείονται τόσα πολλά συναισθήματα, που αν δεν τα ζήσεις δεν μπορείς να τα μεταφέρεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 και ώρα 10 το πρωί, νέοι, νέες και παιδιά του Συλλόγου Γηγενών Μακεδόνων, με σημείο συνάντησης το Πολιτιστικό Κέντρο, συμμετείχαν στην παρέλαση που γίνεται στην πλατεία της Θέρμης, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Επανάστασης του 1821.

Δε θα αναφερθούμε στον διπλό εορτασμό αυτής της ημέρας. Από τα μαθητικά μας χρόνια ο καθένας γνωρίζει ότι την ημέρα αυτή γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το μήνυμα δηλαδή που φέρνει στην Παναγία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό. Ούτε θα αναφερθούμε στην κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, για την Απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Θα σας μεταφέρουμε την προετοιμασία, τη λαχτάρα και την υπομονή που επέδειξαν τα παιδιά, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη παρέλαση. Και τα μεγαλύτερα, αλλά και τα μικρότερα παιδιά του Συλλόγου, αφού προσήλθαν στην ώρα τους στο Π.Κ.Θ., περίμεναν υπομονετικά την στιγμή που κάποιος μεγαλύτερος θα δέσει τη μαντίλα τους, το ζωνάρι τους και θα τους πει ότι είναι έτοιμα και σωστά ντυμένα. Στη συνέχεια, στοιχηθήκανε στις θέσεις που τους έβαλε η υπεύθυνη και κατηφόρισαν προς την πλατεία. Η θέση του Συλλόγου γνωστή. Άρχισαν να τραβιούνται οι απαραίτητες φωτογραφίες, για να θυμούνται τα παιδιά την παρουσία τους και πήραν θέσεις στα πεζουλάκια της εκκλησίας, καθώς η κούραση, λόγω του ήλιου που ζέσταινε, έκανε την εμφάνισή της.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής, μικροί και μεγάλοι συζητούσαν μεταξύ τους. Άλλοι εξηγούσαν στα μικρότερα παιδιά την όλη διαδικασία, άλλοι έλεγαν απλά τα νέα τους. Όλα χρειάζονται άλλωστε. Η ώρα έφτασε. Όλοι μπήκαν στις θέσεις τους, βρήκαν τον σωστό βηματισμό και ξεκίνησαν να παρελαύνουν. Το χειροκρότημα του κόσμου αμείωτο και τα επιφωνήματα γονέων και φίλων πολλά. Η πολυχρωμία των φορεσιών πρόσθετε στην εντυπωσιακή εμφάνιση των παιδιών. Τελικός προορισμός το Π.Κ.Θ., εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Αφού μοιράστηκε ένα κέρασμα από τον Σύλλογο, χαιρετήθηκαν όλοι μεταξύ τους και αντάλλαξαν ευχές, λόγω της ημέρας.

Η 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, τιμής και παρέλασης. Είναι πολλά περισσότερα. Και για όσους μετέχουν σ’ αυτήν, το κέρδος είναι μεγάλο. Γιατί κάπως έτσι μαθαίνουν οι νεότεροι και θυμούνται οι παλιοί. Και λαός που δεν τιμάει το παρελθόν του και δεν στηρίζει τις παραδόσεις του, δεν έχει μέλλον.

Χρόνια Πολλά!

Πατήστε εδώ, για να δείτε το φωτογραφικό υλικό μέσα από το Gallery